Monday 15 February 2016

Chicken Rezala Recipe in Urdu And English Easy Toutorial

Recipe Of Chicken Rezala in Urdu And English

Today we will tell you about Recipe of Murg Rezala, is a chicken curry popular cooking recipe in Bengal. RMT tell more about Chicken Rezala .A dinner party piece of chicken in yoghurt, coconut, cream and cashew nut paste, finished with silver leaf.Original Indian Recipes by home makers, mothers, grandmothers & Indian food lovers.Chicken rezala is very popular and authentic dish originated in Bengal and highly.

Ingredients of Chicken Rezala:

  • Chicken pieces 1 kg
  • Onions (ground) 4
  • Take Ginger (ground) 1-1/2 inch
  • Freshly crushed white peppercorns 1 tbsp
  • Black peppercorns 1 tbsp
  • Whole dry red chilies 4-5
  • Take Cashew nuts 100 gm
  • Poppy seeds 50 gm
  • Yogurt 200 gm
  • Green cardamoms 5-6
  • Cinnamon sticks 4-5
  • Take Cloves 4-5
  • Rose water 4-5 tbsp
  • Ghee or butter 2 tbsp
  • Oil
  • Salt to taste
  • Sugar to taste

Also Read More Cooking Recipes:

Recipe Of Delicious Pasta
Urdu Jalfrezi Macaroni Recipe Easy Method Recipe
Easy Pasta Recipes Collection
Easy Steps Nose Nontouring Makeup Tips
Ragu Recipe In Urdu And English
Recipe Of Sivayyon Ki Kheer In Urdu And English

 Method of Chicken Rezala:

Soak poppy seeds and cashew nuts for half an hour in water and make a smooth paste. Wash the chicken pieces well and marinate them with yogurt, poppy seeds paste, cashew nuts paste, ginger paste, white pepper powder and 1 tbsp rose water for at least 1 hour. Now heat oil and ghee together in a wok and add the whole garam masalas, red chilies, black peppercorns and wait for them to crackle. Then add the onion paste and fry till the oil separates. Add the marinated chicken and continue frying for 10 minutes. When the chicken starts turning light brown, add the seasoning and warm water. Cover and cook till the chicken gets tender. Switch off the flame and add the remaining rose water. Mix well, cover and let simmer.



Recipe Of Chicken Rezala in Urdu

اجزاء

چکن ٹکڑوں 1 کلو 
پیاز (زمین) 4 
ادرک (گراؤنڈ) 1-1 / 2 انچ 
تازہ سفید peppercorns کے 1 چمچ پسے 
سیاہ peppercorns 1 چمچ 
پورے خشک سرخ مرچ 4-5 
کاجو 100 گرام 
پوست کے بیج کے 50 کے جی ایم 
دہی 200 گرام 
گرین cardamoms 5-6 
دار چینی 4-5 چپک 
لونگ 4-5 
پانی میں 4-5 چمچ گلاب 
گھی یا مکھن 2 چمچ 
تیل 
ذائقہ نمک 
ذائقہ چینی 

طریقہ:
پانی میں آدھے گھنٹے کے لئے پوست کے بیج اور کاجو لینا اور ایک ہموار پیسٹ بنانے. اچھی طرح چکن ٹکڑوں دھو لیں اور دہی کے ساتھ ان marinate، پوست کے بیج کے چسپاں، کاجو، ادرک پیسٹ، سفید مرچ پاؤڈر پیسٹ کریں اور 1 tbsp کے کم از کم 1 گھنٹے کے لئے پانی گلاب. اب ایک wok میں ایک دوسرے کے ساتھ تیل اور گھی کو گرم اور پورے garam کی masalas، لال مرچ، سیاہ peppercorns شامل کریں اور انہیں crackle کرنے کے لئے انتظار. پھر تیل جدا تک پیاز پیسٹ اور بھون شامل کریں. مسالیدار چکن شامل کریں اور 10 منٹ کے لئے فراانگ جاری رہے. چکن ہلکا براؤن رخ شروع ہوتا ہے جب، پکائی اور گرم پانی شامل کریں. ڈھانپیں اور چکن ٹینڈر ہو جاتا ہے جب تک کھانا پکانا. شعلہ سوئچ بند .اور گلاب پانی باقی کا اضافہ. اچھی طرح سے ملائیں، کا احاطہ اور ابالنا دو.

0 comments: